İran Gezi Rehberi – İrana Gitmeden Önce

20191030 084959 hdr

İran Gezi Rehberi 2019

2022 İran Turumuza Göz Atınız

İRAN’A GİTMEDEN ÖNCE YAPMANIZ GEREKENLER

  1. Cep telefonunuza Ofline çalışabilen Maps me uygulamasını indirip kurun ve daha sonra haritalar bölümünden İran haritasını indiriniz.. Harita üzerinde gezeceğiniz yerleri işaretleyip ofline bir şekilde kullanabilirsiniz….
  2. Farsça rakamların yazılışını öğrenin ki para kullanımı veya Taksi çağırdığınızda Plaka’yı rahatça okuyunuz ?

İRANDA SAYILAR- RAKAMLAR

0 – ۰ -صفر -(sefr) =sıfır

1- ۱- يك – ( yek) = bir

2 – ۲ – دو -(do) = iki

3- ۳ – سه -(se) = üç

4 – ۴ – چهار -(çahar-çehar) = dört

5 – ۵ – پنج – ( panc-penc) = beş

6 – ۶ – شش – ( şeş) = altı

7 – ۷ – هفت – ( haft-heft) =yedi

8 – ۸ – هشت – (haşt-heşt) = sekiz

9 – ۹ – نه – ( noh) = dokuz

10 – ۱۰ – ده ( da-deh) = on

  1. Türkiye’deki ve dünyada geçerli olan Uber uygulamasının aynısı olan SNAP uygulamasını indirin ve İran’da her yerde kullanabilirsiniz. İran’da herkes taksici gibidir. Bu uygulama sayesinde fazla ücret ödemekten kurtulursunuz… Eğer Snap uygulaması olmadan bir taksiye vs binerseniz mutlak pazarlık yapınız…
  2. Gitmeden önce bir VPN programı indirin ve kurun sosyal medya uygulamaları orda yasaktır, sadece vpn programıyla Facebook ve youtube ye girebilirsiniz
  3. İran’da kredi kartı vs geçerli değildir. Bu yüzden nakit para taşımalısınız. Dolar olarak bulundurun her yerde geçerlidir. Paranızı sadece döviz ofisleri olan yerlerde bozdurunuz.
  4. Bayanlar mutlaka başını örtmek zorundalar, tabi ki çok sıkı bir örtme şekli değil, erkeklerde şort vs giyemez bilginiz olsun.
  5. Gitmeden önce İran’la ilgili birkaç kitap belge mutlaka okuyunuz.
  6. Bir Türk olarak en rahat edeceğiniz bir ülkeye gittiğinizi bilin deriz ?

İRAN’DA  NELERE DİKKAT EDİYORUZ ?

  1. İran’a indiğinizde sim kartınızı değiştirip, yeni bir İrancell hattı alabilirsiniz..
  2. Alış veriş ve taksi kullanımında mutlaka pazarlık yapınız.
  3. Rastgele fotoğraf çekmeyin, Askeri bölgeler, polis veya yerel halk ,,, Özellikle bayanlardan izin almadan çekmeyiniz..
  4. Şehirler arası ulaşımda 2-3 çeşit otobüs var, VİP otobüs kullanmanızı tavsiye ederiz, hem oldukça lüx ve rahat içinde yemek servisi olan dahi var… ve fiyat olarak uygundur.
  5. İran’da taksici esnaf bir çok kişi alış veriş sonrası size ( Na kabul ) para istemez diyecektir, bu bir kibarlık göstergesi gibidir, siz yine de ücretinizi ödeyiniz.
  6. İran’nın kuzeyi komple Türkçe konuşmaktadır, dil sorunu çekmezsiniz, İran’da bir çok kimse özellikle yeni yetişen nesil İngilizce konuşuyor… Kesinlikle rejim hakkında konuşmayınız….

İRANDA ŞEHİRLER ARASI  İÇ ULAŞIM

  1. İran’da şehirlerarası otobüs firmaları oldukça iyi çalışmaktadır. 2-3 farklı otobüs tipi çalışmaktadır. Normal otobüsler ve VİP otobüsler vardır. Vip otobüsler 46 kişi yerine 25 kişiliktir. ve koltuk araları oldukça geniştir, yolculuk esnasında rahatça uzanıp uyuyabilirsiniz, ayrıca bu tip uzun yol araçlarında yemek servisi dahil vardır.
  2. Her şehrin çıkış noktalarında diğer şehirlere dolmuş taksi yapan araçlar vardır. 4 kişi bir araya geldiğinde hareket eder, dilerseniz bütün kişilerin ücretini siz ödeyip dolmuş taksiyi hareket ettirebilirsiniz, Fiyat olarak oldukça uygundur.
  3. Taksi : Bir taksi ile pazarlık yapıp bir şehirden bir şehir’e gidebilirsiniz, benzin ucuz olduğu için bizdeki gibi çok pahalı bir seçenek değildir.
  4. Ucak : İran’da iç hat uçak oldukça gelişmiş bir şekilde devam ediyor İran Air, Mahana ir, Caspian Air, gibi bir çok firma mevcuttur….

İRAN’A NASIL GİDİLİR ?

  1. Otobüs: İstanbul Aksaray’dan direk İran’a çalışan otobüs firmaları mevcuttur… Tehran Tur : Adres: Kemal Paşa Mah. Ordu Cad. No:42 Fatih / İstanbul ASUMAN TUR : Adres: Kemal Paşa Mah. Atatürk Blv. Ceylan Apt. No: 158 Fatih / İstanbul İSTANBUL – TAHRAN 48 Saat sürmektedir. Dayanma gücünüz yoksa vazgeçin J
  2. Uçak : Pegasus  ( Tahran) , Türk Hava Yoları ( Tahran, Tebriz, Şiraz) ve İran hava yolları, (Tebriz, Tahran)   İstanbul – Tahran 3,5 Saat
  3. VAN : MİNÜBÜS : Bir çok tur firması Van’dan  Khoy ( Hoy) şehrine veya Tebriz’e sefer yapmaktadır. Dilerseniz   Khoy şehrine gidip oradan İran otobüsleriyle başka şehirlere gidebilirsiniz, yada direk olarak Tebriz’e gidebilirsiniz.

Bende bir çok zaman Pegasus’la Van’a gidip  oradan minibüslerle yoluma devam ettim en hızlı hareket etme şeklide budur.

Van- Tebriz Bilet ücreti : 70TL

Van – Kapıköy Sınır Kapısı : 25 TL (2019)

ERDEM TURİZM : Adres: Akköprü Mah. İlçeler Garajı Üstü – Van

Telefon: 0543 786 92 93

  1. Tren : Van – Tahran direk tren mevcuttur.

İRAN PARA BİRİMİ

İranda en çok kafa karıştıran şey Toman – Riyal olayıdır. İran Riyal‘ı İran’da kullanılan para birimidir. 1932 yılından bu yana tedavüldedir. Tuman (Tümen), ulusal para birimi olmamasına karşın paranın miktarını söylemek için kullanılmaktadır. Bir tuman 10 Riyal’a eşittir. ((100 riyal (10 Tümen) ) TL İranda değerli para birimidir, 2019 da 100TL 200 Tomandı , Şimdi 2020 yılında  350Tomandir

Iran 1080 1080 6

TEBRİZ :

Bir gurup arkadaşımızla Mahan Air hava yollarıyla   İran’ın Doğu Azerbaycan eyaleti olarak adlandırılan Tebriz şehrine uçtuk, Tebriz için diyebilirim ki, Türk olarak  yurt dışında kendinizi en rahat ve en huzurlu hissedebileceğiniz  başka bir şehir daha yoktur. Türkiye’de geziyormuş gibi rahatça sokaklarda gezebilirsiniz, Azerbaycan Türkçe aksanına çok kısa bir sürede alışabilirsiniz.

2 Milyona yaklaşan nüfusa sahip, sıcak kanlı insanların yaşadığı tarihi ve güzellikleriyle öne çıkan bir şehirdir, Türkiye’de geziyor gibi oldukça rahat gezebilirsiniz. Otel ve pansiyon oldukça boldur. Gitmeden önce .www.couchsurfing.com  dan kalacak ev ayarlayabilir, yada size rehberli edecek birini bulabilirsiniz. İran’da insanlar sizi davet etmek için ısrar edeceklerdir. Ayakkabı vs Tebriz’de ucuzdur ihtiyacınız varsa mutlak alın derim, çarşı içinde ayakkabıların olduğu bir arasta da mevcuttur.

Biz Tebriz’de Gostaresh otel diye bir yerde kaldık oldukça memnun kaldık diyebilirim.

GEZİLECEK YERLER

Tebriz Kapalı Çarşısı : Dünyanın en büyük kapalı çarşılarından sayılan bu kapalı çarşıda yok yok diyebilirim, her tür esnaf barındıran bir çarşı ve ucuz bir çarşı

El Goli Park – Şah Parkı : Halk arasında Şah’ın Gölü anlamında “Shah Goli” diye biliniyor. Ancak rejim değişikliğinden sonra mollalar halkın gölü anlamına gelen “El Goli” olarak isminin değiştirilmesine karar vermişler.

SAAT MEYDANI :  Bütün yolların kesiştiği yerdesiniz

GÖK MESCİD : Karakoyunlu Hükümdarı Cihan Şah tarafından 870’lerde yaptırılan bir cami depremlerden  oldukça zarar görmüş, mozaik ve çinileriyle öne çıkıyor.

AZERBAYCAN MÜZESİ : Müzeyi mutlaka gezin 3 katlı bu müze görsel açıdan oldukça doyurucudur.

Amir Nezam Evi

Afzaladdin Bedel Khagani

Makberetüş Şuara, Şairler Anıtı

Tebriz’den  Erdebile gitmek için yola çıktık , yolumuzu biraz uzatıp ,bizim Karadeniz dokusunu andıran güzelliklerden geçip yol üzerinde bulunan Meşginşehr e de uğradık, Burada bulunan Asma bir köprü var 80-90MT yükseklikte girişi de ücretli olan bu yere bir çok turist gelmektedir. Meşginşehr den  yolumuza devam edip, Önce Erdabil daha sonra  Erdebil şehir merkezine 28Km uzaklıktaki Kaplıcalarıyla ünlü Serein şehrine geldik, kaplıcalarıyla ünlü olduğu kadar Bal satıcılarıyla da ünlü olan bir yer, burada Camış gölü diye bir yer var, kaplıca türü giriş ücreti sadece 3TL filan tabi ki erkeklere özel demekte fayda var. Giriş ücretini veriyorsunuz size terlik ve bir elektronik anahtar veriyorlar, bu elektronik anahtarı bileğinize takıyorsunuz, soyunma dolaplarınızı vs dokunmadan açabiliyorsunuz. Ayrıca 1-2 otelde de böyle sıcak su vs mevcuttur… Gitmeye değer mi diye sorgulanabilir..

Erdebil - rota bizden

Erdebil – Rota Bizden

Erdebil (Ardabil)

Otelden ayrılıp  Erdebil’e doğru yola çıktık, Unesco dünya mirasında yer alan Şeyh Safi Külliyesi de bu Erdebil’de bulunmaktadır. Bir çok insan sadece Şeyh Safi Külliyesini görmeye geliyor diyebiliriz,

İran tarihinin önemli isimlerinden birisi olan Şeyh Safi’nin kurduğu bu tarikat, günümüz İran’ın oluşmasına ön ayak olmuş. Ölmesinin ardından yaklaşık 150 yıl sonra başa geçen torunu I. İsmail (Şah İsmail), Safevi Devleti‘ni kurarak günümüz İran’ın temellerini atmış. İsim olarak ise hürmet göstergesi olarak devlete büyük dedesinin adını vermiş. Külliyede bir çok kabir ve tarihi eserler barınmaktadır.

((Şeyh Safiyüddin İshak Erdebilî, Safevi Hanedanına ismini veren kişidir. Kendisi Kuzey İran’da bulunan Gilan vilayetinde ikamet eden, 13. yüzyılın büyük bir sufisi olan Şeyh Zahid Gilani’nin damadı ve halefidir.))

Erdebil’de gezilecek yerler sınırlıdır, bu yüzden gezginler tarafından sok sık sorgulanır gitmeye değer mi diye, yolunuz düşerse bir kereye mahsus görün deriz.

 

ARDABİL – TAHRAN

Erdebilden iç hat seferleri yapan bir firma ile direk Tahran’a uçtuk, Tahran  benim için İstanbul’dan farkı olmayan bir şehir, kalabalık ve trafik berbat bu yüzden Tahrandan bir an önce kaçtım dersem yalan olmaz…. Yani Tahran bildiğimiz büyük şehirlerden farkı olmadığı gibi, İnanılmaz bir trafik karmaşası olan bir yer… Tahranda iki adet hava alanı bulunmaktadır, İmam Humeyni hava alanı ve  Mehrabad Hava alanı, İmam Humeyni Tahran şehrine 40Km uzaklıktadır Mehrabad hava alanı ise şehir merkezindedir.

TAHRANDA NERELER GEZİLİR ?

  • Gülistan Sarayı Tahran’da gezilecek bir numaralı yer diyebilirim, gezerken gözlerinizin kamaşacağına bahse girerim, Pers mimarisi buradan ön plan çıkıyor…
  • Ulusal Mücevher Müzesi İranı yöneten çeşitli hanedanların  mücevherlerinin sergilendiği bu ulusal Müze’yi de  gezin derim
  • Sadabad Müze Kompleksi
  • Özgürlük Anıtı
  • Cuma pazarı ( Bit Pazarı)

 KAŞHAN

Kaşhan’a gittiğimizde Şii imamlardan birinin ölüm yıldönümüydü bu yüzden her yer kapalıydı, bu yüzden Kaşhan’da hiç bir şey göremedik desek yeri vardır.

GEZİLECEK YERLER

Bozorg Ağa Cami ve Medresesi
Borujerdi Konağı
Sultan Amir Ahmad Hamamı
Kashan Fin Bahçesi

Img 20220517 223710

İSFEHAN  –

Benim için en favori şehirlerden biridir, İsfehan içinde bir çok tarihi özelliği barındıran bu şehir, Öyleki  Nakşı Cihan meydanı, UNESCO dünya mirası listesinde olan bu müthiş meydan dünyanın en büyük 2. Büyük meydanı olarak anılmaktadır. İsfehan’da 100-150 yıl hüküm süren Türk hanedanlarından Safavilerden kalma, Ali KapıŞeyh Lütfullah cami, Şah cami gibi tarihi yapılarla çevrilidir.  Yaz aylarında bir çok İran’lılın bulunduğu, buluştuğu bir yerdir, meydanın etrafında devletin koyduğu su sebilleri mevcuttur.

İmam meydanı civarında ki bütün eserleri gezin deriz 

  • Sio-se-pol Köprüsü gece muhteşem bir görüntüye sahip bu yüzden gece görün derim, gündüz size fazla bir şey ifade etmeyebilir.
  • Vank Katedrali:(300000riyal kişi başı)Ermenilerin yaşadığı bölgede bulunan bir Ermeni Katedrali. İçerde anlamlı Fotoğraflar ve bir müze var.(tabi içerisinde birde harita var onuda görün derim)
  • Lütfullah Cami
  • Ali Kapı Sarayı
  • Kırk Sütün Sarayı (Çehel Sütun Sarayı)

Kaldığımız Hotel : http://www.chehelpanjerehotel.com/Content/Default.aspx?Landir=ltr&Lan=En

Iran turlari

ŞİRAZ

Şiraz  Benim birinci favori şehirlerimden biridir.. Tarihi eserleri ve güzellikleriyle öne çıkan şiir gibi bir şehirdir. Gezilmesi gereken şiir gibi bir şehirdir, çok beğeneceğinizi düşünüyorum. Eğer sabah saatlerinde Şiraz’a inmişseniz doğruca gideceğiniz yer

  • Nasr El Müllk camisidir. Sabah saatlerinde vitrayların güneş ışınları altındaki dansını mutlak görün derim. Vitrayların yansımaları mükemmeldir.
  • Vakil Bazaar Bizim kapalı çarşıya benzer çeşitli esnafın bulunduğu bir çarşıdır
  • Vekil Cami Kompleksi
  • Sheah-e Cheragh burası bir külliye gibi bir yerdir. Binlerce ayna ve kristalden oluşan cami ve kabir baş döndürücü güzelliktedir. İran’ın Şiraz şehrinde Şiilerin 8. imamı Ali er-Rızâ’nın kardeşleri Seyyid Emir Ahmed ile Mir Muhammed’in mezarlarının bulunduğu tarihi cami ve türbe. Seyyid Emir Ahmed’e verilen lakap olan Şah Çerağ “ışıklar şahı” anlamına gelmektedir.
  • Persepolis Şirazdan 1 saat uzaklıkta  75-80 KM uzaklıkta bizim Efes Şehrini andıran tarihi bir kalıntılar şehridir. M.Ö . Dairus tarafından kurulan bu şehir nefes kesecek güzelliktedir.

Img 20220514 101925

YEZD

Çöl ortasında yeşeren bir çiçek gibi bir şehir, düşüncelerimi alt üst eden bir yerdi nedendir bilmem…Zerdüşt dinin merkezi sayılan bu şehirde çok şey bulacaksınız, öncelikler şehrin sokaklarında kaybolun derim, Çölde safari ve eğlence turları da var dilerseniz bunlara katılabilirsiniz, jeeplerle kumların üstünde adrenalin zıplaması yaptıracak eğlencelerde mevcuttur.

NERELERİ GEZEBİLİRSİNİZ?

  • Rüzgar Kuleleri
  • Mescid-i Cuma
  • Amir Çakmak Cami Kompleksi
  • Ateşkedah
  • Yezd Sessizlik Kuleleri
  • Su Müzesi ve Kehrizler

Img 20220515 114026

Yezd te size tavsiye edeceğim otel  Moshir ol-Mamalek Hotel Restoran içinden  minik dereler akan bu otele emin olun bayılacaksınız mimari olarak inanılmaz güzel…

 ALTA YORUM YAPARSANIZ SEVİNİRİZ ?  MESAFELER

VAN – TEBRİZ ———————- 326 KM  6-7 SAAT

TEBRİZ – İSFEHAN —————–899 KM – 12-13 SAAT

İSFEHAN – ŞİRAZ——————–481 KM – 7-8  SAAT

İSFEHAN — YAZD ——————310 KM – 6-7  SAAT

ŞİRAZ – YEZD————————-449 KM -5.14 SAAT

Devamı gelecek